Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



Charakteristika našeho školního vzdělávacího programu

12. 9. 2018

 

Charakteristika vzdělávacího programu

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání v naší mateřské škole nese název „AŤ JE LÉTO NEBO ZIMA, VE ŠKOLCE JE NÁM PRIMA". Vzdělávací program je založen na ročních obdobích a využívá svátky, lidové tradice. Stavíme na tom, co dítě právě prožívá, co vidí právě teď kolem sebe. Škola je součástí vesnice, obklopené přírodou, proto se prvky environmentální výchovy objevují v naší práci po celý školní rok.

Naším cílem je podporovat rozvoj osobnosti dítěte předškolního věku, podílet se na jeho zdravém citovém, rozumovém a tělesném rozvoji a na osvojení základních pravidel chování, základních životních hodnot a mezilidských vztahů. Podstatné je dítě podněcovat, ale zároveň mu poskytovat určitý řád a pravidla.

Dalším cílem je vyrovnávat nerovnoměrnosti vývoje dětí před vstupem do základního vzdělávání a dle potřeby poskytnout i speciálně pedagogickou péči. Individuálně se zaměřit na děti s odkladem školní docházky, se speciálními vzdělávacími potřebami a děti nadané. Dětem s narušenou komunikační schopností poskytovat individuálně prováděnou logopedickou péči. V naší mateřské škole realizujeme logopedický projekt „KOLEM NÁS JE VELKÝ SVĚT, POJĎ SI SE MNOU VYPRÁVĚT“.

Vždy se snažíme najít a vyzdvihnout silné stránky dítěte a posílit či rozvinout slabší stránky, motivovat dítě povzbuzením a pochvalou. Proto jsme si pro naši práci zvolili motto: Není umění dokázat, že dítě něco neumí, ale je umění dát mu příležitost prokázat, že něco umí.

Podstatné je vést děti k samostatnosti, nezapomínat na dopravní kázeň a zdravý životní styl. Naší snahou je vychovávat k zodpovědnému vztahu k přírodě, proto přílohou našeho školního vzdělávacího programu je environmentální projekt „PŘÍRODU MÁM RÁD, JSEM S NÍ KAMARÁD“.

V době informačních technologií považujeme za důležité zaměřit se na rozvoj pohybových dovedností dětí a podporovat u dětí zájem o pohyb. Proto jsme se zapojili do projektu České obce sokolské „SVĚT NEKONČÍ ZA VRÁTKY, CVIČÍME SE ZVÍŘÁTKY. Projekt vhodně motivuje a zapojuje děti ve třech věkových kategoriích, již od tří let věku.

V naší mateřské škole se děti vzdělávají ve dvou třídách. Starší děti ve třídě Sluníček a mladší děti ve třídě Kuřátek. Zároveň se snažíme, aby se děti různého věku mohly vzájemně obohacovat v době volných her, a to v ranních a odpoledních hodinách. Co se týče řízených činností, v době překrývání pracovní doby pedagogických pracovnic zařazujeme v maximální možné míře individuální a skupinovou práci s dětmi. 

Náš školní vzdělávací program obsahuje 10 průřezových témat (přibližně na každý měsíc). Jedná se o integrované bloky, které vychází ze života dítěte. Každý blok dále obsahuje 3 až 4 podtémata. Pracujeme na principu dostatečně pestré vzdělávací nabídky (nabízíme dítěti nejrůznější příležitosti k jeho rozvoji, zejména formou her a činností). Respektujeme individuální volbu dítěte (avšak čím je dítě starší, tím více přibývá didakticky zacílených činností). Pedagogové přizpůsobují vzdělávací nabídku složení třídy, potřebám a zájmům dětí, aktuálním situacím a příležitostem, výsledkům evaluace. Na výstupy vzdělávání pohlížíme tak, že se snažíme, aby jich každé dítě dosáhlo na úrovni, která je pro něho dosažitelná, tedy v míře odpovídající jeho individuálním možnostem.

Vzdělávací obsah

Integrované bloky:

* Jdeme do školky

* Příroda mění barvy

* Tiše, ježek spí

* Těšíme se na Vánoce

* Kouzlo zimy

* Chci být zdravý

* Příroda se probouzí

* Jednou budu školákem

* Překvapení pro maminku

* Léto je tu

 

Celý školní vzdělávací program je k nahlédnutí v naší mateřské škole.